Az anyatejhez hasonló immunerősítő hatású Bár őseink korában a kecsketej fogyasztása igen gyakori volt, napjainkra ez meglehetősen visszaszorult. Pedig értékes tápanyagokat tartalmaz, és a nagyobb piacokon, termelői- és biopiacokon könnyen hozzá is juthatunk. Szerencsére ma már egyre több kisebb, közepes gazdaságban foglalkoznak kecskék tartásával, ugyanis minimális gondozást és odafigyelést igényelnek, viszont tejük annál értékesebb tápanyagokat tartalmaz. Szerepe a szépségápolásban A kecsketejet a kozmetikai ipar is régóta használja alapanyagként különböző kozmetikumok előállítására. Megvéd a sejtek korai öregedésétől, nem okoz allergiás reakciókat, magas vitamin- és nyomelem-tartalmának köszönhetően pedig táplálja a bőrt. Leginkább szappanokhoz, tusfürdőkhöz és testápolókhoz használják.
Kiváló immunerősítő, és gazdag tápanyagokban A kecske a szabadban tölti a mindennapjait. Mezőkön, réteken legel, de szereti a hegyvidékeket is. Érdekes, hogy a mezőkön és a hegyvidéken legelő kecskék tejének teljesen más íze van. A francia és svájci termelők állítják, hogy a legfinomabb kecsketejes termékek a hegyvidéki levegőn élő kecskéktől származnak. Az mindenesetre tény, hogy a kecsketej sokkal gazdagabb tápanyagokban, mint a tehéntej. Miért érdemes tehát időnként fogyasztani belőle? A kecsketej összetétele inkább az anyatejhez, semmint a tehéntejhez hasonlítható. Éppen ezért komoly szerepe van immunrendszerünk védelmét illetően. Azoknak az anyáknak, akiknek kevés a teje, vagy egyáltalán nincs, kecsketejet szoktak ajánlani szoptatásra. Zsírtartalma bár magasabb, mint a tehéntejnek, ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetőek, így nem megterhelők a szervezet számára. A friss, lágy sajtok kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a keményebbek. Kiváló fehérje- és kalciumforrás, a csontritkulás megelőzésében így kiemelkedő a szerepe. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, főként kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot és káliumot. A vitaminok közül megtalálható benne az A-vitamin, a B1-, B2- és B5-vitamin, a niacin, valamint D-vitamintartalma is jelentős. Kiváló antioxidáns, segít a sejtek egészséges fejlődésében, A-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig a pajzsmirigyműködésre is jótékony hatással van. A benne található B-vitaminoknak köszönhetően az ideg- és az izomrendszer működését is segítik. Egyes kutatások szerint az allergia ellen is véd. Sőt, a kecsketejet még a tehéntej-allergiások is fogyaszthatják.
A kecskesajt A kecske tejéből leginkább kecskesajtot szoktak készíteni. A friss, lágy kecskesajt kevésbé jellegzetes, mint érett fajtája. Ekkor íze sokkal markánsabb és fűszeresebb is. A kecskesajt igen sokféle formában kapható, így jól illenek hozzá a zöldfűszerek, a kömény, a pirospaprika, a bors, vagy a kurkuma. A kecsketej és tejtermékek szezonális termékek, ugyanis a téli hidegben a kecske sokkal kevesebb tejet ad. Tavasszal és nyáron viszont annál többet, így érdemes akkor felraktározni néhány ízletesebb sajtot belőle. A friss sajt hűtőben egy, keményebb formában pedig akár több hétig is eláll. Forrás:https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/miert_fogyasszunk_kecsketejet/20121109110437
Most úgy megjött a kedvem egy kis sajthoz.
Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük
Hozzászólás
Név *
E-mail cím *
Honlap
A nevem, e-mail-címem, és weboldalcímem mentése a böngészőben a következő hozzászólásomhoz.